Meniu
Teresa Margolles
Teresa Margolles
1963

Teresa Margolles gimė 1963 m. Kuljakane, Sinaloa valstijoje, Meksikoje. Šiuo metu gyvena ir dirba Madride, Ispanijoje. Margolles yra baigusi teisminę mediciną bei komunikacijos mokslus Nacionaliniame Autonominiame Meksikos Universitete. Margolles yra dalyvavusi  Dalaso bienalėje, Bolivijos bienalėje, parodoje „Migros Museum für Gegenwartskunst“ Ciuriche,  parodoje „Centro de Arte Dos de Mayo“ Madride, parodoje „Muse ode Arte Moderno“ Mechiko mieste, parodoje „Museion“ Bolzane, parodoje „Kunsthalle Fridericianum“ Kaselyje, parodoje Los Andželo apygardos meno muziejuje  ir Venecijos bienalės ekspozicijoje Meksikos paviljone. 2012 metais ji pelnė Artes Mundi apdovanojimą, o 2013 metais – prestižinį Prince Claus apdovanojimą.

Teresa Margolles yra vizualiųjų menų atstovė, besigilinanti į mirties, destrukcijos ir pilietinio karo socialines priežastis bei pasekmes. Ji žinoma kaip menininkė, kurianti darbus smurto, vyriškumo ir moteriškumo bei susvetimėjimo temomis. T. Margolles savo darbais kritikuoja socialinę ir ekonominę santvarką, kai kurias smurtines mirtis paverčiančią normaliu dalyku. Jos darbai laužo nusistovėjusią socialinę ir meninę tvarką ir pabrėžia vyriausybės bendrininkavimą kurstant smurtą bei didinant skurdą. T. Margolles dirba ir kaip savarankiška menininkė, ir kartu su 1990 m. Mechiko mieste įkurtu ir jau gerą dešimtmetį aktyviai veikiančiu SEMEFO (Servicio Médico Forense) kolektyvu bei yra viena tų menininkų, kurie daugiausia dėmesio skiria Meksikos Federacinėje Respublikoje vykstančiam brutaliam narkotikų prekeivių ir policijos pareigūnų karui. Menininkė savo darbuose griežtai smerkia smurtą ir atkreipia dėmesį į jo padarinius, kuriuos patiria aukų šeimos, bendruomenės ir pats miestas.

T. Margolles sukūrė unikalią, santūrią meninę kalbą, kurią vartoja kalbėdama nutildytų subjektų – žuvusiųjų, įvardijamų kaip atsitiktinės civilių aukos ir bevardė statistika, vardu.

 

Parengta pagal: https://www.mor-charpentier.com/artist/teresa-margolles/

Skaityti daugiau
La Esperanza

La Esperanza (2014)

Popierius, chromogeninis atspaudas, 140.00 x 210.00 cm

La Esperanza (blanco)

La Esperanza (blanco) (2015)

Popierius, chromogeninis atspaudas, 140.00 x 210.00 cm