Meniu
Vilmantas Marcinkevičius
Vilmantas Marcinkevičius
1969

Tapytojas gimė 1969 m. Kaune. 1989-1995 m. Marcinkevičius mokėsi Lietuvos TSR valstybiniame dailės institute (dabar – Vilniaus dailės akademija). Autorius yra dalyvavęs daugelyje grupinių bei surengęs personalinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, institucijose tarp kurių yra ir Saatchi galerija Londone, D. Britanija, NB galerijos Kopenhagoje, Viborg ir Roskilde Danijoje, galerija Vartai Vilniuje, Lietuvoje, La Danoise galerija Paryžiuje, Prancūzija ir daug kitų. Tapytojas yra pelnęs daugybę apdovanojimų, tarp jų ir tapęs „Saatchi Showdown“ laimėtoju Londone, D. Britanija (2009 m.), pelnęs „metų menininko“ prizus galerijoje Vartai Vilniuje (2005 m.), LAATGA Vilniuje (2001 m.), Viborgo mieste Danijoje (2000 m.) ir kt. Marcinkevičius taip pat yra tapęs Danijos karališkosios šeimos ir kitų žymių asmenų portretus. Šiuo metu menininkas gyvena ir kuria Vilniuje.

Vilmantas Marcinkevičius yra vienas žinomiausių Lietuvos neoekspresionistų. Jo dažniausiai naudojamos didelio mastelio tapytos drobės pasižymi ryškiu, beveik neoniniu koloritu – dominuojančiomis pirminėmis geltona, mėlyna, raudona, žaliomis spalvomis – kuris tepamas, teškiamas, brėžiamas plačiais, struktūriškais potėpiais. Dažnai tapydamas figūrines kompozicijas Marcinkevičius kuria siurrealią realybę, kurioje gvildenamos egzistencinės, mitologinės, filosofinės ir socialinės temos. Jas autorius sarkastiškai perkuria tykiose iškreiptose figūrose, kurios konfrontuoja žiūrovus tiek simboline, tiek spalvine ir temine išraiška – pavyzdžiui darbe „XXI amžiaus Madona“ (2005 m.), kuriame tradicinė Madonos ir Jėzaus ikonografija perkuriama šiuolaikiniam kontekstui – Madona dėvi džinsus, vaikelis Jėzus laiko politišką pjautuvo simbolį. Šitaip tapytojas neatskiria savo darbų nuo socialinės ir kontekstinės realybės, kurioje jis gyvena: „Ne kiekvienas politinis menas yra geras, bet dažnai kiekvienas geras menas yra politiškas“, - sako autorius.

 

Parengta pagal:

www.agalerija.lt/vilmantas-marcinkevicius-neapibreztos-erdves-gyventojai/atgarsiai-spaudoje/septynios-meno-dienos/;

www.artnews.lt/vilmanto-marcinkeviciaus-tapybos-paroda-der-traum-neliesk-mano-sapnu-dailininku-sajungos-galerijoje-23591;

www.vilmantas.com/lt/Biografija/; 

www.saatchiart.com/Vilmantas;

kauno.diena.lt/naujienos/laisvalaikis-ir-kultura/zvaigzdes-ir-pramogos/apie-tapyba-ir-prijaukintas-technologijas-600959#.VZOeevmqqko.

Skaityti daugiau
Burtininkė ryjanti paukštį

Burtininkė ryjanti paukštį (1994)

Drobė, anilininis pigmentas su klijais, aliejus, 150.00 x 200.00 cm

Legenda apie maurą

Legenda apie maurą (1996)

Drobė, anilininis pigmentas su klijais, aliejus, 175.00 x 200.00 cm

Mergaitė durianti karvei akis

Mergaitė durianti karvei akis (1994)

Drobė, anilininis pigmentas su klijais, aliejus, 150.00 x 200.00 cm

Netikėto prisilietimo šventė

Netikėto prisilietimo šventė (2001)

Drobė, anilininis pigmentas su klijais, aliejus, 160.00 x 180.00 cm

Vandenyne

Vandenyne

Drobė, aliejus, akrilas, 200.00 x 175.00 cm