Meniu
Monika Plentauskaitė
Monika Plentauskaitė
1993

Monika Plentauskaitė (1993) yra jaunosios kartos tapytoja, baigusi Vilniaus dailės akademiją, jos kūrinių jau yra įsigiję Lietuvos ir užsienio kolekcininkai, o menininkės tapyba pristatyta Lietuvos ir užsienio meno mugėse. 2018 m. Plentauskaitė tapo vieno reikšmingiausių meno renginių Baltijos šalyse – konkurso „Jaunojo tapytojo prizas” nugalėtoja. Jau keletą metų Monika Plentauskaitė savo kūryboje plėtoja atminties, tapatybės reprezentacijos bei fotografijos ir tapybos vaizdų fiktyvumo temas, kelia identiteto klausimus bei atsakymų ieško praeities fotografijose.

Nuo 2021 metų kuriamuose tapybos darbuose didelė reikšmė suteikiama plaukų leitmotyvui. Menininkė, pasitelkdama klasikinės aliejinės tapybos priemones, plaukams suteikia vieną pagrindinių vaidmenų savo paveikslų siužetuose. Čia jie atlieka metaforinį – simbolinį vaidmenį, perfrazuojant atminties, tapatybės, materialumo ir moteriškumo temas.

Paveikslams būdingas teatrališkumas bei režisūra, kuri įgauna siurrealizmo bruožų. Taip pat nevengiamos citatos/nuorodos į dailės istoriją, pasakas, autorės vaikystės artefaktus (žaislus, fotografijas, asmeninius privačius daiktus ir pan.), kurie kalba apie šiandienos reiškinius. Plentauskaitės tapybos darbuose dažnai aptinkamas vaizduojamųjų pozavimas, vaidybiškumas, puošnumas. Plaukų motyvas bei tekstūra naudojama ne tik atskleisti, bet ir uždengti, paslėpti – naujausioje paveikslų serijoje personažai anoniminiai – atsisakoma tiesioginio žvilgsnio su žiūrovu, jie nuasmeninami vardan simboliškumo, universalumo.

 

Parengta pagal:

menonisa.lt

Skaityti daugiau
Mergina su perlo auskaru

Mergina su perlo auskaru (2021)

Drobė, aliejus, 135.00 x 125.00 cm