Meniu
Katja Novitskova
Katja Novitskova
1984

Gimusi 1982 m. Taline, Estijoje. 2003-2006 m. ji gavo savo bakalauro laipsnį Tartu universitete, semiotikos ir kultūrinių studijų specialybėje. 2006 m. ji mokėsi medijų meno fakultete Tartu meno koledže. Tada 2006-2007 m. ji gavo savo magistro laipsnį skaitmeninių medijų moksluose ISNM Liubeko universitete Vokietijoje, po kurio dar kelis metus (2008-2010 m.) mokėsi Amsterdamo Sandberg instituto grafinio dizaino departamente. Novitskova dalyvavo daugelyje grupinių, taip pat organizavo keletą asmeninių parodų, tarp kurių yra tokios institucijos kaip Kraupa-Tuskany Zeidler Berlyne, Vokietijoje, Astrup Fearnley Museet Osle, Norvegijoje, Kraupa-Tuskany Zeidler Londone, Milane, Berlyne, Judančio vaizdo muziejus Niujorke ir daug kitų. Ji buvo apdovanota keliomis stipendijomis ir dotacijomis, tarp kurių yra ir Prins Bernhard Cultuurfonds stipendija (2013 m.), bei Startstipendium, Mondriaan fondas (2012 m.). Menininkė šiuo metu gyvena ir dirba Amsterdame, Olandijoje.

Katja Novitskova yra instaliacijas kurianti menininkė, kuri domisi žmonijos evoliucija interneto ir technologijų amžiuje. Įkvėpta materializmo filosofijos, ji kritikuoja ir komentuoja tai, kaip mąstymas ir suvokimas kinta neišvengiamai sujungtose gyvenimo ir medijų, žiniasklaidos realybėse. Vienas iš jos garsiausių darbų - knyga „Post Internet Survival Guide“ (Post-internetinis išgyvenimo gidas, 2010 m.), kurioje ji identifikuoja technologijas kaip viską keičiančią ir visagalę jėgą, kuri įtakos turi ne tik žmogiškiesiems santykiams, bet ir žmonijos santykiui su gamta. „Su kiekvienu nauju projektu aš grįžtu prie istorijos, prie pagrindų. Aš žiūriu į tai, kaip reklama yra susijusi su gamta ir evoliucinėmis technologijomis ir kasuosi prie problemos šaknies“ - sako Katja Novitskova.

Parengta pagal: katjanovi.net/cv.html; www.frieze.com/issue/article/in-focus-katja-novitskova/; artreview.com/features/66_future_greats_katja_novitskova/; www.exberliner.com/culture/art/for-each-new-project-i-go-back-to-basics/.

Skaityti daugiau
Aktyvavimo modelis (raganosiai)

Aktyvavimo modelis (raganosiai) (2014)

Skaitmeninė spauda ant aliuminio, poliuretanas, plienas, instaliacija, 180.00 x 250.00 x 35.00 cm

PDB Mutantas 06. Iš „Mutagen“ serijos

PDB Mutantas 06. Iš „Mutagen“ serijos (2021)

Mišri technika, NFT