Meniu
Stano Masár
Stano Masár
1971

Stano Masár gimė 1971 m. Slovakijoje, įgijo magistro laipsnį Bratislavos Komenijaus universiteto Švietimo ir mokymo fakulteto Tapybos katedroje.

S. Masár darbai daugiausia eksponuojami Slovakijoje, tačiau jis taip pat turėjo parodų Čekijoje, Vengrijoje ir kitose šalyse. Per pastaruosius 22 metus S. Masár surengė mažiausiai 9 solo ir 58 grupines parodas tokiose vietose kaip Liudviko muziejus Budapešte (Vengrija), Künstlerhaus Wien (Austrija) ir kitose meno erdvėse. S. Masár taip pat dalyvavo 3-iojoje Prahos bienalėje, 2nd Mediations Biennale Poznanėje (Lenkija), 3rd Danube Biennale Bratislavoje (Slovakija) and 5th Mediations Biennale Poznanėje (Lenkija).

Būdamas postkonseptualaus meno atstovu S. Masár kuria instaliacijas, objektus, šviesos ir video meną, dažnai manipuliuodamas meno istorijoje gerai žinomais darbais. Naudodamasis apibendrintomis meno istorijos schemomis, kad išgrynintų bendriausius kūrinių bruožus, S. Masár kuria kritiškus, charizmatiškus ir dažnai ironiškus kūrinius. 2013 m. Vilniuje, Galerijoje „Vartai“ įvykusios personalinės parodos metu S. Masár pristatė perkurtus šedevrus, tokius kaip Michelangelo „Paskutinis teismas“ bei garsius šiuolaikinės scenos vardus – Damien Hirst, Maurizio Cattelan, Pipilotti Rist. Taikydamas humorą ir lengvą kritiką autorius siekia atskleisti ir apibrėžti Europos ir JAV pripažintos, visuotinės meno istorijos erdvėlaikį bei sisteminį jos vaizdą.

Viename iš savo kūrinių – instaliacijoje „Šiuolaikinis menas“ – S. Masár perteikia pasaulyje žinomus darbus standartizuota piktogramų kalba, kuri pabrėžia ryškiausius jų bruožus. Iš 120 keramikinių plytelių sudarytame darbe menininkas trina ribas tarp meno ir dizaino, atvaizduodamas piktogramas ant grindų, vaikiškų dėlionių, šachmatų stalelio ir kt. 2022 m. šį kūrinį „Lewben Art Foundation“ įsigijo labdaringo meno aukciono metu.

 

Parengta pagal:

galerijavartai.com

artfacts.net

athomegallery.org

Skaityti daugiau
Šiuolaikinis menas

Šiuolaikinis menas (2008)

Mišri technika, instaliacija