Meniu
Ieva Martinaitytė-Mediodia
Ieva Martinaitytė-Mediodia
1968

Ieva Martinaitytė-Mediodia gimė 1968 metais, kuria ir gyvena Niujorke. 1992-1993 metais Ieva Mediodia mokėsi tuometu vizituojančio dėstytojo Kęstučio Zapkaus klasėje Vilniaus dailės akademijoje. Menininkė priklausė XX a. dešimtojo dešimtmečio pirmoje pusėje Vilniaus dailės akademijoje besireiškusių studentų būriui, mėginusiam įteisinti tuomet netradicinio meno reiškinius. Profesoriaus dėstymas sulaukė nemažo atgarsio visame vietinės dailės kontekste ir netruko tapti savotiška legenda. Tokio reiškinio paskatinti studentai, tarp jų ir Ieva Martinaitytė-Mediodia, įkūrė menininkų grupę „Geros blogybės". Pastaroji atsisakė tradicijų ir reprezentavo meno pasaulį tokį, koks jis tuomet buvo.

Baigusi tapybos studijas Vilniaus dailės akademijoje, iš Kauno kilusi menininkė, paskatinta mokytojo K. Zapkaus, išvyko magistrantūros studijuoti į Niujorko Hunter koledžą. 

Niujorke Ieva Mediodia su keletu kitų menininkų yra įkūrę meno erdvę „SLA307“. Tai – lietuvių išeivijos organizacijos SLA (susivienijimas lietuvių Amerikoje) veiklos dalis. Menininkės parodos buvo surengtos JAV, Italijoje, Prancūzijoje, Rumunijoje, Suomijoje, o 2012 m. autorės kūryba plačiai pristatyta Vilniuje, galerijoje „Vartai".

Ievos Mediodios paveikslai primena kosminę ar interneto erdvę, į kurią yra nukeliamas žiūrovas. Pati autorė teigia, kad ji kurdama paveikslus jaučiasi kaip žaidėjas, įnikęs į kompiuterinę, simuliakrų, erdvę, kurioje pasijunta esąs tarpinėje vietoje tarp seno ir naujo, virtualaus ir realaus pasaulio. Tokiomis išraiškos priemonėmis menininkė sugretina simuliakrų erdvėje įstrigusi kompiuterinių žaidimų vartotoją ir aktualią šių dienų problemą - emigranto būseną. „Kai pradedu tapyti ir piešti, man norisi, kad ta drobės erdvė būtų gyva kaip filmas, kad atrodytų, jog viskas juda, sukasi, kvėpuoja. O tai padaryti dvejose paveikslo dimensijose yra ganėtinai sunku. Tai, ką matote mano darbuose, yra tarsi mano sąmonės žemėlapiai“. 

 

Parengta pagal: Skaidra Trilupaitytė, Šiuolaikinis menas Vilniaus dailės akademijoje, in: Dailė: Vilnius kaip dailės mokymo ir sklaidos centras", Vilnius: Vilniaus dailės akademija, 2003, p. 151-160; Deimantė Zailskaitė, Dailininkės „kosmosas" abipus Atlanto, in: Respublika", 2012 m. lapkričio 17 d., p. 2.

Skaityti daugiau
Plazminės liekanos

Plazminės liekanos (2004)

Mylar popierius, akrilas, mišri technika, 137.50 x 301.00 cm