Meniu
Los Carpinteros
Los Carpinteros

Tai yra kooperatyvas, įkurtas 1992 m. Havanoje, kuris susideda iš trijų Kubos menininkų –Marco Antonio Castillo Valdes (g. 1971 m. Camaguey, Kuba), Dagoberto Rodríguez Sánchez (g. 1969 m. Caibarién, Las Villas, Kuba) ir Alexandre Arrechea Jesus Zambrano (g. 1970 Trinidade, Las Villas, Kuba; jis buvo grupės narių iki 2003 m.). Visi nariai 1994/1995 m. baigė menų studijas Instituto Superior de Arte (ISA), Havana, Kuboje. Jie organizavo asmenines parodas visame pasaulyje, tarp jų ir Seán Kelly galerijoje, Niujorke, JAV, Prefix šiuolaikinio meno institute, Toronto, Kanadoje ir Šiuolaikinio meno muziejuje Havajuose, Honolulu, JAV, jie taip pat dalyvavo daugelyje grupinių parodų visame pasaulyje, kaip MoMA Niujorke, Kunsthalle Wien ir Niujorko Gugenheimo muziejus. Jų darbai yra laikomi įvairiose tarptautinėse privačiose bei viešose kolekcijose, tarp jų ir Georges Pompidou centre Paryžiuje, Prancūzija, Tate Modern galerijoje Londone, Jungtinė Karalystė, Whitney Amerikos meno muziejuje Niujorke, JAV, bei daugely kitų. Šiuo metu menininkai gyvena ir dirba tarp Havanos ir Madrido.

Šis Kubos kooperatyvas Los Carpinteros (Dailidės) sukūrė savo pavadinimą 1994 m., perdirbdami amatininkų gildijos idėją ir atsisakydami individualios autorystės sąvokos. Jie  kuria įvairių medijų meną, kuris varijuoja nuo didelio masto instaliacijų, video meno, skulptūros, piešimo ir akvarelės iki performansų. Jų darbai yra dažniausiai komiškai prieštaringi tuo pačiu metu įtraukdami rimtą politinę kritiką, pilni meno istorijos nuorodų ir stipriai įsišakniję Kubos kultūroje, visada atlikti kruopščiai ir meistriškai. Sujungdami dizainą, meną ir architektūrą, menininkai sukuria darbus kaip „Conga Irreversible“ performansas, kuriame yra šokėjų, aktorių ir muzikantų paradas, einantis Havanos garsiaja Paseo del Prado, tačiau atbulai, taip paliečiant socialistinės Kubos pažadą, kad ji yra ‚nesugrąžinama‘ istorijos tąsoje, kai realybėje ji yra vis dar smarkiai surišta su praeitimi.

Parengta pagal: www.loscarpinteros.net/; www.skny.com/artists/los-carpinteros/; parasol-unit.org/los-carpinteros; www.artnews.com/2013/06/24/los-carpinteros-profile/; www.artnet.com/artists/los-carpinteros/.

Skaityti daugiau
Armatūra nr. 2

Armatūra nr. 2 (2014)

Popierius, akvarelė, 113.50 x 200.00 cm

Casi Guitarra Granate

Casi Guitarra Granate (2017)

Medis, gitaros dalys, fender stiprintuvas, instaliacija, 200.00 x 120.00 x 4.00 cm