Meniu
Vytautas Kumža
Vytautas Kumža
1992

Vytautas Kumža (g. 1992) – jaunosios kartos menininkas. 2017 m. baigė fotografijos studijas Gerrito Rietveldo akademijoje Amsterdame (Nyderlandai). Surengė personalinių parodų Lietuvoje ir Nyderlanduose, dalyvavo grupinėse parodose Lietuvoje, Nyderlanduose, Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Čekijoje, kūryba eksponuota tarptautinėse meno mugėse „Unseen“, „Unfair“, „Art Rotterdam“ ir fotografijos festivaliuose. Ron Mandos fotografijos talento prizo (2017), Sybren Hellinga prizo (2019) laimėtojas, Europos fotografijos (2016) ir daugelio kitų apdovanojimų nominantas. 2019 m. menininkas buvo įvertintas Mondriaano fondo kylančių menininkų stipendija ir Lietuvos kultūros tarybos stipendija. Šiuo metu gyvena ir kuria Amsterdame.

Vytautas Kumža dirba su fotografija, tačiau jam ji – ne tik raiškos priemonė, bet ir kūrybinių tyrinėjimų atspirties taškas. Dažniausi jo fotografijų objektai – laikinos erdvinės struktūros, instaliacijos ir kitokios meninės intervencijos į aplinką ar žmogaus kūno paviršiuje. Tačiau tai nėra menininko dėmesio taikiniai patys savaime, o veikiau tampa priemone konceptualiai dekonstruoti fotografiją kaip mediją. Jo fotografijose nyksta ribos tarp žanrų (portretai tampa natiurmortais, natiurmortai – peizažais), tarp sričių (komercinės, reklaminės, produkto fotografijos estetika derinama su vaizduojamosios dailės raiška ir citatomis), tarp realių ir fiktyvių pavidalų. Labiau už vaizduojamus objektus fotografą domina jų reprezentacijos mechanizmas, santykis tarp objekto ir jo atvaizdo. Akcentuojant kūrybos procesiškumą – su visais netolygumais, atsitiktinumais, dažnai tiesiogiai fiksuojant fotografijos studijos aplinką ir įrangą – demaskuojama fotografijos iliuzijos fikcija, simuliuojant idealų, estetiškai ir idėjiškai reikšmingą atvaizdą tuo pat metu paneigiama jo galimybė. Tarp įprastai nedalomų objekto ir jo atvaizdo atsiranda properša.

Taigi ir vientisa stačiakampio fotografinio atspaudo plokštuma menininkui tampa kliūtimi, kurią norisi peržengti, paneigti. Įvairiai manipuliuodamas pačiais fotografuojamais objektais, jungdamas juos koliažo principu, menininkas sukuria keliasluoksnius atvaizdo planus, sulimpančius į komplikuotas, žvilgsnį paklaidinačias kompozicines struktūras. Sluoksniuojama ne tik pačiose fotografijose, bet ir virš jų paviršiaus – sukuriant papildomas skaidrias plokštumas, papildant vaizdą reljefiniais elementais, išoriniais atspindžiais ir šešėliais. Fotografijos tampa erdviniais objektais. Eksponuojant grupėmis kaip instaliacijas, tarp jų nusitiesia daugiakryptės vizualinės ir prasminės sąsajos. Jos sujungia atvaizdus į netikėtus, dažnai absurdiškus, bet įtraukiančius vizualiosios kultūros naratyvus – tarsi savotišką šiandieninę Mnemosinės atlaso versiją.

 

Parengta pagal: roostergallery.eu

Skaityti daugiau
Half empty half full #15

Half empty half full #15 (2019)

Mišri technika, skaitmeninis atspaudas, 65.00 x 50.00 cm

Half empty half full #12

Half empty half full #12 (2019)

Mišri technika, skaitmeninis atspaudas, 55.00 x 40.00 cm