Meniu
Chaim Gross
Chaim Gross
1904 - 1991

Žydų kilmės skulptorius Chaim Gross gimė 1904 metais nedideliame Austrijos miestelyje Volovoje (šis vėliau buvo prijungtas prie Ukrainos). Būdamas paauglys, menininkas kartu su šeima, bėgdami nuo karo 1921 m., emigravo į Ameriką. Šeima apsistojo Niujorke ir netrukus Gross pradėjo mokytis tapybos, o vėliau ir skulptūros Educational Alliance Art School (šioje mokykloje studijavo iki 1926 m.).  Būtent čia Gross susipažino su pagrindiniais 20 amžiaus Niujorko menininkais. Vėliau, 1925 m., skulptorius tęsė studijas Beaux-Arts Institute of Design. Po 1932 metais vykusios pirmosios Chaim Gross solinės parodos Niujorke, Gallery 144, menininko darbus pirkti bei eksponuoti pradėjo didžiausios Manheteno galerijos bei muziejai, tokie kaip The Metropolitan Museum of Art ar the Whitney Museum of American Art. Jau kitais metais, 1933, menininkas laimėjo antrą vietą Louis Comfort Tiffany Foundation Fellowship Paryžiuje. Be šio, Chaim Gross yra laimėjęs 1963 metais Bostono menų festivalyje, 1965 metais, Henry C. Avery prizą, 1970 metais Prezidento apdovanojimą už skulptūrą.  Net ir po Chaim Gross mirties 1991 metais, jo darbai buvo aktyviai eksponuojami meno galerijoje Filadelfijoje (1998 m.), Niujorko Forum Gallery (2008-2009m.). Šiandien didžiausią menininko skulptūrų ekspoziciją galima išvysti Vašingtono Hirshhorn Museum.

Chaim Gross geriausiai žinomas dėl savo medinių cirko artistų ar šokėjų skulptūrų, bei artimo vaiko ir motinos skulptūros poros. Tokias pagrindines temas menininkas sukūrė iš modernaus, afrikietiško, bei liaudies stilių. Labai svarbi menininkui yra medžio drožyba. Būtent per ją reiškiasi liaudies meno motyvai. Apie medinę skulptūrą Chaim Gross netgi išleido knygą, pavadinimu „The Technique of Wood Sculpture“ („Medinės skulptūros technika“), kurioje labai dažnai ir aiškiai pabrėžia, jog ši technika jam labai artima. 1988 metais Chaim kartu su žmona Renee įkūrė fondą skirtą menininkui. Šis fondas įkurtas poros namuose Greenwich mieste, bei Chaim studijoje, 526 LaGuardia, Niujorke. Fonde laikoma daugybė piešinių, skulptūrų, bei saugomas didžiulis laiškų, fotografijų ir iškarpų archyvas. Taip pat ten galima rasti ir pačio menininko sukauptą meno kolekciją. Pagrindinis fondo tikslas – skatinti jaunus menininkus kurti, būti įkvėptiems Chaim Gross kūrybos, o kartu ir mokytis amerikietiškosios meno istorijos.

Parengta pagal: http://uhaweb.hartford.edu/greenberg-center/pdfs/Visions-of-Israel.pdf; Chaim Gross. The Technique of wood sculpture. New York: 219 Park Avenue South, 1957;

Skaityti daugiau
Žonglierius su žiedais ir paukščiais

Žonglierius su žiedais ir paukščiais (1975)

Bronza, 230.00 x 109.00 x 111.00 cm