Meniu
Jonathas de Andrade
Jonathas de Andrade
1982

Menininkas gimė 1982 m. Masejo mieste, Brazilijoje. De Andrade studijavo teisę, tačiau greitai metė. Kurį laiką dalyvavęs įvairiuose studentų sąjūdžiuose jis pradėjo mokytis medijų meno Universidade Federal de Pernambuco Resifės mieste. Jis dalyvavo parodose įvairiose pasaulio galerijose – organizuodamas asmenines ir dalyvaudamas grupinėse parodose, tokiose kaip Gugenheimo muziejus Niujorke, Amsterdamo Stedelijk muziejaus biure, CCA Wattis šiuolaikinio meno institute San Franciske ir daugelyje kitų. 2009 m. jis dalyvavo Mercosul bienalėje Porto Alegre; 2010 m. San Paulo bienalėje; 2011 m. Stambulo bienalėje; 2012 m. – „Naujoji muziejaus trienalė: nesuvaldomi“ Niujorke; 2013 m. Liono bienalė ir 2014 m. 11-toje Dakaro bienalėje. Jis laimėjo specialųjį Ateities kartos prizą, Premio Marcantônio Vilaça apdovanojimą, buvo Premio Pipa (2011 m.) finalistas. De Andrade šiuo metu gyvena ir dirba Resifėje, Brazilijoje.

Jonathas de Andrade dirba su instaliacijomis, skulptūra, video darbais ir fotografija. Menininkas naudoja šias medijas tirti, analizuoti ir komentuoti tokias problemas, kaip urbanizacija, Lotynų Amerikos globalus ir lokalus identitetas, lyties, rasės ir politikos konstrukcijos ir nuostatos. Tirdamas praeitį de Andrade antropologišku tikslumu priešina praeitį su dabartimi – jis kataloguoja, klasifikuoja ir identifikuoja savo atradimus, tikrus ir išrastus, per tyrimo ir nagrinėjimo darbus. Pavyzdžiui, jo 2013 m. darbas „Cartazes para o Museu do Homem do Nordeste“ (Plakatai žmogaus iš šiaurės rytų muziejui) yra padirbtų plakatų serija Žmogaus iš šiaurės rytų muziejui, antropologinei institucijai, įkurtai 1979 m. Resifo mieste, kuris romantiškai žvelgia į rasių harmoniją – čia menininkas sėkmingai kvestionuoja utopišką modernizmo socialinės lygybės idėją. „... [Aš] dabar dirbu su antropologija, dokumentais, fotografija, video ir archyvais. Manau, kad tai labai įdomi vieta, nes man įmanoma būti daugialypiu ir šiek tiek neapibūdintu taip pat“, sako menininkas.

Parengta pagal: cargocollective.com/jonathasdeandrade-eng/Jonathas-de-Andrade; www.alexanderandbonin.com/sites/default/files/Image%20Press%20Release.pdf; www.alexanderandbonin.com/sites/default/files/Andrade_0.pdf; www.macm.org/en/expositions/jonathas-de-andrade-2/; www.frieze.com/issue/article/focus-jonathas-de-andrade/.


Skaityti daugiau
Nostalgija, intensyviausias jausmas

Nostalgija, intensyviausias jausmas (2012)

Automobilių dažai ant 348 kvadratinių arba trikampio stiklo gabalėlių, skaitmeninė spauda ir juodas lipnus vinilas, instaliacija