Meniu
Soly Cissé
Soly Cissé
1969

Soly Cissé (g. 1969 Dakare, Senegale) mišrią techniką naudojantis tapytojas ir skulptorius, sulaukęs itin didelio pripažinimo savo gimtojoje šalyje. Menininkas įgijo akademinį išsilavinimą Nacionalinėje menų mokykloje Dakare 1996-aisiais metais ir nuo to laiko surengė parodų įvairiuose Europos, Amerikos ir Afrikos žemyno galerijose ir muziejuose. Vienos iš naujausių parodų, kuriose buvo demonstuojami menininko darbai, yra „Les Mutants“ („Mutantai“) Musée Dapper, Paryžiuje, „Lumières d'Afriques“ („Apšviestoji Afrika“), sukurta su organizacija „African Artists for Development“, Palais de Chaillot, Paryžiuje (2015), ir „Solycolor“ („Vienspalvis“) Musée des Arts Derniers, Paryžiuje (2009). Taip pat kūrėjo darbai buvo rodami parodose „Africa Remix“ („Afrikos Remiksas“) (2004–2007), „Dak'Art“ Dakaro menų bienalėje (2006), Havanos bienalėje (2000) ir San Paulo bienalėje Brazilijoje (1998). Soly Cissé yra įtrauktas į top 100-o žurnalo „Forbes“ sudarytą labiausiai vertinamų Afrikos menininkų sąrašą.

Menininko darbuose itin svarbų vaidmenį užima jo vaikystės patirtys, iš kurių jis ir semiasi kūrybinio įkvėpimo. Cissé ankstyvoje jaunystėje išgyveno sudėtingą Senegalo valstybės pereinamąjį laikotarpį, kuomet besikeičiančios politinės ideologijos ir socialinės suirutės kontekste kūryba tapo moraliniu ramsčiu saviraiškos ir socialinio teisingumo ištroškusiems žmonėms. Soly Cissé kūriniai tiria dualizmo ir atsikartojimo sąvokas, yra tarsi slenkstis tarp iliuzijos ir tikrovės, tradicijos ir naujovės, dvasingumo ir pasaulietiškumo.

Staigūs potėpiai, tekstūros akcentai ir neoekspresionizmui būdinga technika formuoja vizualinę visumą, kuri atspindi visuomenės moralinio nuosmukį, globalizacijos ir modernizacijos pokyčius ir jų pasekmes. Beformiai siluetai įgyja antžmogiškų būtybių pavidalus, praeities tapatybės pasimeta laiko tėkmėje, abstrakčios linijos ir ryškūs potėpiai kuria kontrastingą, daugiasluoksnę Soly Cissé mitinę viziją.


Parengta pagal:
Sulger-Buel Gallery

Skaityti daugiau
Medvilnės laukas

Medvilnės laukas (2018)

48 kaltos geležies strypai, medvilnės pluoštai, smėlis, 180.00 x 300.00 x 138.00 cm