Meniu
Aidas Bareikis
Aidas Bareikis
1967

Aidas Bareikis gimė 1967 m. Vilniuje. 1987–1993 m. Vilniaus dailės akademijoje studijavo tapybą, buvo vienas iš tų menininkų, kurie klausė paveikių dailininko Kęstučio Zapkaus paskaitų. Tuo metu iš Niujorko atvykusio profesoriaus dėstymas turėjo nemažą įtaką vietinės dailės kontekste, tame tarpe ir V kurso studentams, tarp jų ir Aidui Bareikiui. Kęstutis Zapkus, dėstęs tik penkis mėnesius, spėjo įpūsti naujų vėjų Vilniaus dailės akademijos gyvenime – paskatino susikurti Gerų blogybių" grupę, kurios vienu iš narių buvo ir Aidas Bareikis. Svarbus įvykis nepriklausomos Lietuvos meno istorijoje buvo 1992 m. Šiuolaikinio meno centre surengta Aido Bareikio ir kitų Kęstučio Zapkaus mokinių paroda „Geros blogybės”. 1993 m. gavęs Fulbraito stipendiją išvyko į Niujorką, kur Hunter College baigė magistro studijas. Šiuo metu gyvena ir kuria JAV. Menininkas yra surengęs personalinių parodų Niujorko Leo Koenig Inc galerijoje, Berlyno Šiuolaikinio meno centre (Center for Contemporary Art), dalyvavo daugelyje grupinių parodų tokiose garsiose institucijose, kaip P.S.1 Contemporary Art Centre/MoMA, Niujorke bei įvairiose galerijose Amerikoje ir Europoje: Eleni Koroneou galerija, Atėnai; Queens muziejus, Niujorkas; Asbaek galerija, Kopenhaga; Miller Durazo galerija, Los Andželas. Įsimintina ir paveiki Aido Bareikio kūryba Lietuvos žiūrovams turėtų būti žinoma iš 2002 m. Šiuolaikinio meno centre vykusios personalinės menininko parodos „Malonu girdėti“. 

Aidas Bareikis yra sukūręs instaliacijų iš įvairių panaudotų daiktų, ready-made. Atspindėdamas kasdienybę, menininkas naudoja įvairias šiukšles, įspūdingo dydžio instaliacijas paverčia viena didele mase. Menininko kūryboje galima įžvelgti automatizmo principų, greta to – gausu aliuzijų į meno istoriją. Nesvetimi ir sociologiniai aspektai – ekologija, vartotojiškumas, technologijos. Efektingo dydžio ready-made instaliacijos padėjo autoriui sukurti unikalų, lengvai atpažįstamą braižą, paskatinusį jo tarptautinį žinomumą. 

 

Parengta pagal:

Trilupaitytė, S. (2004). Aidas Bareikis. In Visuotinė lietuvių enciklopedija (p. 776). Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas;

Trilupaitytė, S. (2003). Šiuolaikinis menas Vilniaus dailės akademijoje. In: Dailė (p. 155–156). Vilnius: Vilniaus dailės akademija.

Artnews. (n.d.). Video pokalbis su menininku Aidu Bareikiu. Prieiga per internetą: http://www.artnews.lt 


Skaityti daugiau
Atkakliai įsiėdęs

Atkakliai įsiėdęs (2006)

Instaliacija, mišri technika, 152.40 x 243.80 x 91.00 cm

Aido kondicionierius

Aido kondicionierius (2014)

Instaliacija, mišri technika

Puošnūs susitikimai

Puošnūs susitikimai (2006)

Instaliacija, mišri technika