Meniu
Reza Aramesh
Reza Aramesh
1970

Menininkas gimė 1970 m. Ahwazo mieste Irane. Jis emigravo iš Irano dar būdamas paauglys ir vėliau baigė magistro vizualiųjų menų studijas Goldsmito universitete Londone (1997 m.). Menininkas dalyvavo grupinėse ir organizavo personalines parodas visame pasaulyje, tarp jų Prancūzijoje, JAV, Dubajuje, Kinijoje, Izraelyje ir Jungtinėje Karalystėje. R. Aramesh yra organizavęs performansus ir parodas viešose erdvėse (aikštėse, industriniuose sandėliuose ir naktiniuose klubuose), taip pat ir pripažintose institucijose, tokiose kaip Tate ir ICA Londone. Menininkas nominuotas keliems apdovanojimams ir stipendijoms, tokioms, kaip Paul Hamlyn fondo apdovanojimas vizualiesiems menininkams (2010 m.), Anglijos menų tarybos stipendija už „I am a Believer“ (Aš esu tikintysis) pasirodymą rodytą ICA (2006 m.), Londono menų tyrimų ir vystymosi stipendija, Menų taryba (2004 m.). Riboto leidimo publikacija „Centerfold“ yra besitęsiantis kolaboracinis projektas, į kurį iki šiol yra įsitraukę per šimtą menininkų. Jo videomenas „Action 141: Not What Was Meant“ buvo rodomas 56-joje Venecijos bienalėje 2015 m. Jis šiuo metu gyvena ir dirba Londone.

Reza Aramesh yra įvairių medijų menininkas, kuris dirba su video, skulptūra, performansais ir fotografija. Menininko darbai yra socio-politiškos, ideologiškos ir kultūrinės kritikos susijusios su tokiomis problemomis, kaip smurto vaizdavimas žiniasklaidoje, publikos nejautra jai, būdai, kaip menai vaizduoja ir suvokia kančią („Action 147: Friday April 25, 2003 at 07:55“, 2015). Jo darbai manipuliuoja kontekstinį suvokimą tam, kad išryškintų tam tikras prasmes – išimdamas figūras iš jų konteksto, pavyzdžiui, įterpdamas beginkles ir aprengtas, o ne nuogas, karo aukas į vakarietiškų rūmų ir muziejų erdves, Aramesh sutrikdo įprastą karo ir kančios vaizdavimą, taip priversdamas lankytoją svarstyti pačias vertybes be kontekstų ir perspektyvų. Cituodamas gerai žinomus Vakarų meno istorijos darbus, R. Aramesh svarsto šiuolaikinius Vakarų–Rytų santykius ir Vidurio Rytų identitetą, Vakarų kultūros idealizavimą, modernų vyriškumo suvokimą Islamo kultūrose, jausmingą kenčiantį nuogą kūną krikščioniškame vaizdavime ir kitas problemas. Menininkas režisuoja akcijas, fotografijas ir neo-realistines bei stilizuotas skulptūras priešpriešoje estetiniam ir ikonografiniam nesuvokiamų, sudėtingų įniršio ir ideologinės ar rasinės neapykantos objektų suvokimui.

 

Paruošta pagal:

Leila Heller Gallery. (n.d.). Reza Aramesh. Prieiga per internetą: http://www.leilahellergallery.com;

Walsh, H. (2003). Reza Aramesh. Frieze, 73. Prieiga per internetą: http://www.frieze.com;

Gauss, D. (2015). Reza Aramesh at Leila Heller Gallery (Victims of Military Oppression in Art). Arte Fuse Magazine. Prieiga per internetą: http://artefuse.com;

Reza Aramesh. (n.d.). Prieiga per internetą: http://www.rezaaramesh.com

Skaityti daugiau
Veiksmas 137: 18:45, 2012 gegužės 3, Ramla

Veiksmas 137: 18:45, 2012 gegužės 3, Ramla (2014)

Marmuras, 136.00 x 35.00 x 35.00 cm