Meniu
Kristina Ališauskaitė
Kristina Ališauskaitė
1984

Kristina Ališauskaitė (g. 1984) – jaunosios kartos tapytoja, aktyvi grupinių parodų dalyvė, surengusi ir individualių parodų. Konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ finalininkė, publikos prizo laimėtoja (2013 m.). 2013-aisiais ji pateko į tarptautinio konkurso „Saatchionline Showdown Competition – Painted Faces“ laimėtojų dešimtuką. 2014 m. Kristinai skirta LR Kultūros ministerijos Individuali valstybinė stipendija. Tapytojos perspektyvumas įvertintas ir tarptautinėje meno scenoje. K.Ališauskaitė buvo įtraukta į leidyklos „Thames & Hudson“ knygą „100 Painters of Tomorrow”, kurioje pateiktas perspektyviausių pasaulio tapytojų šimtukas. 2016 m. menininkė pateko į prestižinio konkurso PREMIO ARTE LAGUNA finalą, jos kūryba buvo pristatyta Venecijos Arsenale.

Ryškus Kristinos kūrybos bruožas – lakoniškumas. K. Ališauskaitės paveikslai minimalistiškai taupūs: plačios, dažnai tuščios erdvės, kuriose kartais pasirodo vieniši beveidžiai personažai. Vaizduojami tušti interjerai, peizažai – pasilinksminimų ir laisvalaikio ritualų vietos. Jose dažniausiai nėra jokių akivaizdžių veiksmo užuominų, tačiau toji tuštuma iškalbinga. Kiekviena kompozicija – tarsi atsitiktinis istorijos fragmentas, kadras iš kino juostos, kuomet pasakojimas trumpam sustingsta, o po pauzės tęsiasi. Tik pasakojimo K. Ališauskaitė nepateikia. Tačiau vaizduojamos situacijos tokios kinematografiškos, daug kartų matytos ir atpažįstamos, kad pasakojimai lengvai kuriasi žiūrovo galvoje iš asmeninių patirčių. Pasitelkdama psichoanalizės teorijos įžvalgas, K. Ališauskaitė analizuoja tų žmogiškųjų patirčių universalumą ir jo išraiškas per tam tikrus simboliškus vaizdinius. Suabstraktinta paveikslų erdvė ir apibendrintai perteikiami objektai primena sapnus, pasąmonėje kylančius vaizdus ir atmintyje teišliekančius miglotus regėtų vietų ir žmonių pavidalus. Paveikslų cikluose pasikartojantys elementai leidžia įtarti nuolat persekiojančio išgyvenimo, įkyriai pasikartojančio – kaskart kiek kitaip – sapno trauminį pobūdį.

Psichologinių būsenų universalumas tyrinėjamas ir K. Ališauskaitės portretuose. Jie dažnai anonimiški, beveidžiai, kartais veidus dengia kaukės, kojinės, maišai. Tai, kad vaizduojamieji atpažįstami iš masinėje kultūroje cirkuliuojančių atvaizdų, išduoda jaunajai tapytojų kartai būdingą užmojį užsiimti populiariosios kultūros, materializmo, vartotojiškumo kritika. K. Ališauskaitė eksploatuoja madingus įvaizdžius, tačiau pateikia juos savaip: atima iš jų privalomąjį erotizmą, reklamišką džiugesį. Pridengti veidai, akcentuojamos atskiros kūno dalys ir fetišizmo elementai sukeistina portretus, padaro nepatogius lengvai vartoti. Taip atskleidžiama tamsi žmogaus troškimų prigimtis, skatinama per pasąmoningo geismo prizmę pervertinti kultūros transliuojamus vaizdinius ir jų prasmes.

 

Parengta pagal: The Rooster Gallery

Skaityti daugiau
Tarp žvaigždžių

Tarp žvaigždžių (2017)

Drobė, aliejus, 96.00 x 130.00 cm

Scena

Scena (2017)

Drobė, aliejus, 110.00 x 90.00 cm

Augalas

Augalas (2017)

Drobė, aliejus, 179.00 x 111.00 cm

Įmanomos tikrovės

Įmanomos tikrovės (2017)

Drobė, aliejus, 120.00 x 170.00 cm